torsdag 23 januari 2014

Pelargoner

Pelargoner är en av mina favoritkrukväxter. Jag tycker de är så vackra. De känns lite gammaldags och lantligt. Min svåger kallar dem för tant-blommor, men jag gillar tanter, så det gör inget. Ser fram emot att själv bli en!

Jag har haft mina i källaren sen november, för att de skall få vila under den mörkaste delen av året. Där står de ganska mörkt och kyligt. De har fått en skvätt vatten då och då. När man plockar upp dem igen, fram på vårkanten ser de riktigt fula ut! Men det gör inget, för då klipper man ner dem med en sekatör, ställer dem någonstans där de får mycket ljus och vattnar lite oftare med näringsblandat vatten. Jag tog upp mina redan nu i mitten av januari, eftersom våren kommer sent här i Norrland så behöver de lite längre tid på sig.

Det tog bara ett par dagar, så hittade jag små nya skott på stammarna. Det var fantastiskt att se! Hur coolt är det inte att något kan se så dött och fult ut den ena dagen och spira av nytt liv den andra! Jag blir riktigt fascinerad. Nästan så att man kan använda det som bild för hur Gud kanske ser på oss. Vår gamla människa gör oss riktigt fula, men i och med att vi i dopet och genom Jesus även har en ny människa i oss som frälsta, så spirar det av nytt liv, som små skott som med Guds hjälp riktigt kan få blomma ut! Det får mig att tänka på den här fantastiska sången som vi sjöng på barntimmarna ibland. Vacker och med ett teologiskt djup! Dagens sånger i den kristna barnundervisningen är sällan så rika...

"O låt mig få vara en liten kvist,
på vinträdet ditt HERRE Jesus Krist.
En plats helt nära dess stam du mig giv,
att jag får del av ditt starka liv.

Och rensa och sköt mig du vingårdsman,
att rikare frukt jag dig bära kan.
Och blöder jag under din skarpa kniv;
jag vet det ändå, du vill frälsa mitt liv!"
Längtar till de står i full blom och blir såhär vackra! Ljusrosa är mina favoriter. Har även två i en korallröd färg som inte går av för hackor den heller.1 kommentar: