Efter att ha läst boken "den hemlige kocken", har jag dessutom insett att all glass som man köper innehåller en massa skit. Oavsett hur dyr och fin den anses vara, så är den full av tillsatser, för hållbarhetens skull. Så jag gör helst egen glass. Det finns egentligen bara fördelar med det. Den är godare, nyttigare och billigare. Och man kan välja precis vilken smakkombination man vill. Här får ni mitt grundrecept till glass, samt förslag till olika smakkombinationer:
4 äggulor
1,25 dl socker
2 dl grädde
2 dl mjölk
Valfri smaktillsats
Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt grädde och mjölk och rör om. Nu är smeten klar att hällas i glassmaskinen. Vissa smaker skall dock tillsättas samtidigt som grädden och mjölken. Se nedan:
1 tsk vaniljsocker -rörs ut i smeten innan den hälls i maskinen.
2 msk kakao (min favorit, gör den nästan jämt!) -rörs ut i smeten innan den hälls i maskinen.
4 passionsfrukter och 2 krm ingefära -rörs ut i smeten innan den hälls i maskinen.
0,5 dl sylt av något slag -rörs ut i smeten innan den hälls i maskinen.
Finhackad choklad och/eller nötter -tillsätts i maskinen när glassen börjat få lite tjockare konsistens.
Färska eller frysta bär -tillsätts i maskinen när glassen börjat få lite tjockare konsistens.
Frukt av olika slag, färsk eller konserverad, tex: banan, nektarin, persika eller ananas -körs i mixer och ersätter mjölken eller grädden.
Juice eller pressad apelsin, citron, lime m.m -ersätter mjölken eller grädden.
Hackade/mixade godisar eller kakor. Riven mandelmassa eller marsipan. Choklad- eller kolasås, gärna hemmagjord. -tillsätts i maskinen när glassen börjat få lite tjockare konsistens.
På bilden: I botten, glass med mixade nektariner samt lika delar mjölk och grädde. Ovanför, glass med kakao, lite grädde och mera mjölk. Överst på toppen glass med mixad konserverad ananas och youghurt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar