fredag 25 juli 2014

Mat skall vara näringsrik, tillsatsfri och smakfull! (Del 2)

Så vad har jag tänkt göra för att ämnet mat i min familj skall bli något trevligt och avslappnat? För att jag skall slippa en inre kamp med mig själv, varje gång det är dags att ställa något på bordet?

Två steg är redan tagna. För det första: Jag har börjat röra på mig kontinuerligt. Varje morgon nu på semestern, promenerar jag och min man minst 3 km innan frukost. Det kändes som en överkomlig början. Det har gett mig massor med mer energi. Rätt start på dagen! Vissa dagar går jag på kvällen också, när det blivit lite svalare. Så småningom skulle jag vilja börja springa, men för mitt knäs skull, vill jag vänta tills jag i alla fall ramlat under 80-kilos-sträcket. Promenaderna gör att jag får mer energi hela dagen. Och framförallt ger det mig bättre aptit och snabbare förbränning. Det påverkar min matlust så att jag äter nyttigare, mer lagom mängd och minskar sötsuget. Aldrig blir man väl så sötsugen som när man bara ligger och slöar, eller har ätit massa dålig mat som gjort en riktigt däst! Motion gör mat roligare och bättre! Dessutom ger det effekt på andra eftertraktade områden: jag kommer i byxor igen, som legat och skräpat längst inne i garderoben länge, och på BMI-skalan räknas jag numera inte längre som fet, utan bara tjock! Känns ju riktigt bra.

För det andra har jag läst boken ”Den hemlige kocken, -det okända fusket med maten på din tallrik” av Mats-Erik Nilsson. Har ni inte redan läst den, så GÖR DET NU! Du är inte densamma efteråt. Du kommer aldrig att kunna vare sig handla mat, eller äta mat, utan att fråga dig, vad innehåller detta? Ditt liv kommer att bli så mycket mer komplicerat. Men så mycket bättre! Mat skall vara näringsrik, tillsatsfri och smakfull! Mycket av det vi handlar i dagens butiker är allt annat än just detta. I boken finns så många exempel, och jag återkommer säkert till det fler gånger på bloggen. Men den som tror att vi har det bättre på matfronten nu än för 100 år sedan, tar grundligt fel. I Färdigmat, konserver, djupfryst och dyl. kanske de flesta anar, eller misstänker att det pågår fuffens och inte riktigt är högsta kvalitet precis. Men vad sägs om att utbudet av färsk frukt har minskat och blivit betydligt sämre?!

1903 utkom boken ”Handbok i varukännedom för alla” av Anders Roswall. I denna bok räknas det upp 300 olika varianter av äpplen som fanns att tillgå under säsong. Vi ställs i de flesta av dagens affärer inför valet av max 4 sorter. Jag citerar ur ”Den hemlige kocken”: ”Granny smith, Golden delicious, Royal gala och Red delicious. Smaklösa och vattniga, utan minsta karaktär. Vanligtvis kommer de från Nya Zeeland, Argentina eller Frankrike. Endast under en kort period på hösten kan svenska äpplen leta sig in på hyllorna. Ändå skulle säsongen för de äpplen som kan odlas häruppe kunna sträcka sig från september till mars, som den gjorde i början av förra seklet.” 

Den här boken kan kanske få en del att känna sig uppgivna. Mig påverkar den i precis motsatt riktning. Visst blir jag less och arg för att det är så mycket skit som vi luras att stoppa i oss. Jag har aldrig trott att det är något nyttigt i en turkos sodapop från lösgodislagret. Men när det visar sig, att i princip allt matbröd som finns att köpa är så fuskbakat för att det skall gå fort, att de är fullproppade med inte bara konserveringsmedel för att hålla längre, utan också diverse aromämnen och annan skit för att överhuvudtaget smaka något, då kokar jag nästan över! Vi betalar dessutom dyra pengar för luft och vatten. Ingredienser som jag har väldigt gott om, helt gratis, här hemma på gården. När man dessutom får använda ord som: färskt, färskpressad, äkta, naturligt osv. på sina produkter utan att varan överensstämmer med något av ordens egentliga innebörd, då undrar man ju hur matproducenternas högsta höns är funtade. Eller också är de just höns, och därför inte alls funtade.

Jag blir supertaggad att baka mitt eget bröd, odla mina egna grönsaker, föda upp mina egna djur osv. Jag vill ge mig själv och min familj, mat som är just det den skall vara. Rena råvaror, som smakar gott och ger energi och livslust! Det handlar inte bara om att vi blir lurade. Det handlar också om vår hälsa. Tänk om samhällets ökande problem med folk som väger antingen för mycket eller för litet, och som utvecklar den ena sjukdomen, störningen och bokstavskombinationen efter den andra, till mångt och mycket beror på alla dessa sjuka tillsatser som finns i den mat vi köper och äter? Är det konstigt att man blir tjock om nästan allt man äter innehåller förtjockningsmedel?! Och inte heller hjälper det då att svälja en flaska Yes efteråt som ändå utlovar ”fantastisk upplösning av fett”. Det kan ju låta som ett löjlig skämt, men när man läser vad vår mat kan innehålla för olika tillsatser: Natriumdisulfit, Ortofenylfenol, Propylgallat, Karragenan m.m., då tror man ju snarare att man läser innehållsförteckningen på tvättmedel eller något annat riktigt starkt rengöringsmedel.


Jag vill förändra min syn på det jag stoppar i mig. Det skall inte bara kännas enkelt och gott för stunden, utan också ge mig lust att laga och äta det, och riktigt mycket energi till att leva i rörelse. Fortsättning följer, med mål och strategier för hur jag blir mer medveten, smart och ekonomisk, för att sen kunna äta gott med riktigt bra samvete! 

onsdag 23 juli 2014

Det är något sjukt med denna matfixering. (Del 1)

Är det någon mer än jag som tröttnat på mat? Ja, inte på att äta den då alltså, utan på att den finns överallt! I tv:n, i tidningar, på radion. Det fullkomligt svämmar över av mat i media. Det är väl inget konstigt att tidningar som: Allt om mat, Allers, eller Hemmets journal innehåller recept och tips för matlagning och bak. Men när nyhetstidningarna börjar ha sidor med recept och det snart sagt går matlagningsprogram på tv varje kväll, då blir man ganska less! Det är vanliga människor som lagar mat, kändisar, barn, stjärnkockar…Alla lagar mat och bakar i tv. Det är något sjukt med denna matfixering. Maten, som skulle vara något näringsrikt vi förtär under dagen för att orka vårt arbete, har blivit ett nöje, en statuspryl, en livsstil. Kändisar tipsar om hur just de gör sin kladdkaka, som om den skulle vara extra god bara för att en kändis gjort den? Folk reser land och rike runt i jakt på den perfekta pastarätten. Vi till och med inreder med mat! Inte sällan ser man i inredningstidningar, bilder ur rum med en gigantisk fruktskål på bordet, fylld med citroner eller lime. Det ser fräscht ut! Men vem har ett 20-tal citroner liggandes hemma? Möjligen om man skall göra flädersaft kanske…

Jag är inte alls emot att man delar recept. Tvärtom! Självklart skall man göra det, och uppmuntra varandra till att laga god och hälsosam mat. Men det är rent löjligt vilken besatthet och buisness det har blivit av maten. Jag tycker också att det är bra att man gör så mycket som möjligt själv, bakar bröd och odlar grönsaker osv. Så att man VET vad det är man stoppar i sig. Men när det blir trendigt att kärna smör och nu senast riva sitt eget salt på ett speciellt saltrivjärn. Då har det någonstans blivit fel. Vi skall inte leva för att äta, utan äta för att leva.

Maten har blivit ett gift. Att påstå att anorektiker eller människor som lider av undervikt har en ätstörning är inte helt rättvist. Snarare är det väl så att det är extremt få av oss som inte har en ätstörning av något slag. Jag har det definitivt. Jag har den största delen av mitt liv ätit alldeles för mycket, vilket medfört övervikt. Då och då har jag försökt ta tag i det och istället ätit för lite. Eller i alla fall valt väldigt noggrant vad jag skall äta och inte. Visst är det stört!? Istället för att bara lära sig att äta lagom av allt.

Men det är sannerligen inte lätt! Vad är lagom? Hur i hela världen vet jag hur mycket mat jag behöver. Vad som blir för lite eller för mycket? Först måste man ju komma fram till hur mycket man vill röra på sig. Om man bara vill sitta stilla och klia sig på magen, så kan man inte äta speciellt mycket. Magkliande bränner inte många kalorier, enligt vad jag erfar. Vill man däremot vara ute och springa med en 25 kg tung ryggsäck på ryggen i tre timmar varje dag, då kan man i princip äta som Obelix: några helgrillade vildsvin varje kväll. (Är det förresten någon mer än jag som tycker att det ser så fruktansvärt gott ut?) Ändå räcker det inte att bara röra på sig mer, om man äter fel saker. Man kanske kan äta allt, men vissa saker bör man ju bara inta i små mängder. Träning ger bäst resultat tillsammans med rätt mat. Vad är då rätt mat?

Överallt får man olika råd. Det här skall du äta och det där skall du undvika. En säger si, en annan säger så. Inte konstigt att man blir villrådig! Under tiden man bestämmer sig för vad man skall prova, hinner man ju bli sugen på både det ena och det andra. Rätt vad det är har man bakat en kladdkaka, och satt i sig direkt med sked ur formen. Eller för att inte tala om när man bestämmer sig för att man skall bli nyttig, men tycker att det är så ohullt att kasta bort allt sött och sliskigt man har liggandes hemma, så man sätter i sig allt kvällen innan man skall ”börja” sin diet. Det brukar inte gå så väldigt lång tid innan man har köpt hem nytt.

Ibland får jag panik när jag tänker på all mat som skall tillagas! Jag som nästan aldrig tycker om att laga mat. Ändå skall det planeras, lagas och ätas; två mål om dagen, sju dagar i veckan, varje år i resten av mitt liv. Plus frukost och mellanmål! Det är inte riktigt klokt egentligen! Då kanske inte alla matprogram och tidningar räcker till som inspiration i slutändan, i alla fall.

Nu är klockan halv tolv, och jag borde sova. Frågan är om man skall ta sig en macka innan eller?


Forts. följer…

tisdag 22 juli 2014

Lokalkändisar

Idag har vi blivit lite lokalkändisar. Jag och lillen är på första sidan i Norran, tillsammans med våra grannar. För er som inte prenumererar på tidningen och er som av någon anledning inte bor i norrland (och därför inte kan köpa lösnummer i butiken), går det alldeles utmärkt att läsa det på nätet: HÄR!


Smoothie

Nu när det är så varmt ute är det ganska skönt att äta något kallt till lunch, eller varför inte bara dricka?! Den här nyttiga och goda smoothien passar bra både till frukost eller som lunch. 


Recept:
2 dl turkisk yoghurt
2 råa ägg
1 dl babyspenat
1 banan
1 nektarin
1/2 dl frusna blåbär
4 dl mjölk


måndag 21 juli 2014

Röding i foliepaket

Ikväll har vi grillat röding, i foliepaket. Vi fick fiskarna av några grannar för ett tag sedan. Jag fyllde dem med lök, kantareller och dill som jag smörstekt. Riktigt gott! Till fisken åt vi sallad på bulgur, babyspenat, avokado, paprika, oliver, fetaost, gurka och soltorkade tomater. Mumma! Fisk skall vi grilla flera gånger! 


Klippet

Såhär vill jag klippa mig igen! Åh...vad sugen jag är på det!