Här kommer som utlovat, en lista på mål och strategier för
att bli en mer medveten och sund matkonsument:
- Odla och föd upp så mycket som möjligt av maten själv! Detta är det absolut säkraste sättet, då vet man verkligen vad man får i sig. Bara att gå ut och plocka in sina egna råvaror från landet, fria från bekämpningsmedel och gifter, och tillaga maten helt själv utan konstiga tillsatser. Har man dessutom höns, grisar och kor, kan man få både ägg, kött och mjölk som inte fifflats med på något sätt. Detta må vara det säkraste sättet, men också det absolut mest arbetsamma! Det kräver en väldig massa tid och energi för att sköta ett stort land och några djur. För att inte tala om all kunskap. Men man behöver ju inte gå ut hardcore från början. Har man som vi en stor gård med lite åkermark till, så finns i alla fall plats för det. (Det sägs att en vanlig villatomt är tillräckligt med utrymme för att försörja en hel familj på grönsaker året runt. Varför ha en gräsmatta, när man kan ha ett grönsaksland? En prioriteringsfråga, som så mycket annat.) Vi tänkte börja med potatis och de vanligaste grönsakssorterna; morot, bönor, lök och kål, nästa sommar. Eventuellt även får. Man får göra det lilla man kan. Allt är bättre än inget. Odla i krukor på fönsterbrädan, kan de flesta göra, och på så vis kan man få fräscha tomater och kryddor i alla fall. Kunskap kan man dessutom hämta helt gratis, antingen av folk man känner som odlar och har djur, eller googla på nätet. Där finns det mesta man behöver veta och väldigt mycket som man absolut inte behöver veta.
- Handla ekologiskt och närproducerat. Här gäller precis som förut nämnt: allt är bättre än inget. Man kanske inte har råd att handla allt ekologiskt. Det är inte alls konstigt, för i vissa fall kan det skilja ganska mycket. Jag försöker byta ut det som jag vet är mest besprutat mot ekologiska alternativ. T ex, bananer och kaffe. En annan bra grej är att skaffa sig en lista över när olika frukter och grönsaker har säsong i Sverige. Och sen leta svenska råvaror i affären. Köpa äpplen främst när det är svenska äpplen i affären och sen kanske satsa på något annat när det inte finns att uppbringa. På så vis får man en naturlig variation under året. Här där vi bor, har de öppnat en liten butik med närproducerade varor. Tycker jag är grymt bra! Känns mycket bättre att äta kött som man vet kommer från djur som haft det bra. Ju längre bort ifrån en vara kommer, desto mindre koll finns det på hur den har producerats!
- Läs alltid noga på innehållsförteckningen när du köper en tillagad eller processad vara! Detta är ju lite kämpigt i början, men så småningom lär man sig vilka märken som är bra. Vilka korvar som innehåller mest kött, vilken sylt som är fri från tillsatser och vilken juice som verkligen kan räknas som färsk. Dock bör man hålla lite koll eftersom också. Många märken börjar bra, men byter ut ingredienslistan efter ett tag, för att minska på tillverkningskostnaderna. Dessutom: en hel del saker går att göra själv! Sylt, saft och bröd är väl kanske det vanligaste som många gör hemma själva. Det tar en del tid, men blir billigare och mycket nyttigare! Glass i egen glassmaskin blir grymt gott och är nästan enda alternativet om man vill ha riktig glass utan fuskingredienser. Alla kända märken innehåller diverse tillsatser, inte ens de lyxigare varianterna klarar sig utan. Du betalar helt enkelt bara mer pengar för namnet!
- Köp alltid produkter med riktig fetthalt, och äkta socker! Inget light eller sockerfritt! Här fuskar producenterna som allra mest. Genom att sänka fetthalten i yoghurt, mjölk, crème fraiche m.m, måste de förlänga ingredienslistan med massor av tillsatser för att åstadkomma en bra konsistens, och en god smak. Allt det som det naturliga fettet gör av sig självt. (Det blir dessutom ofta billigare för dem, men ändå tar de ett högre pris för fettsnåla alternativ. Du betalar mer, men får mindre!) Vill man få i sig mindre kalorier, är det bästa alternativet att fortsätta med riktigt feta varor och istället minska på mängden. I många studier har det visats att när man äter fettsnåla produkter, äter man ofta mer, för att få samma mättnadskänsla. Bättre då att minska på portionerna men behålla matens goda smak och kvalitet! Detsamma gäller söta produkter. Riktigt socker är det absolut bästa. Sötningsmedel av olika slag misstänkt ge upphov till både cancer och ADHD. Stevia, som utvinns ur en sydamerikansk planta, används flitigt som sötningsmedel bl a, i Läkerol. Här kommer de riktigt skrämmande fakta fram om man rotar lite. Det framhålls som otroligt sunt och man nämner gärna att indianerna hade det både för den söta smakens skull men också för dens medicinska egenskaper. Forskar man lite vidare på det, så framgår det att dessa medicinska egenskaper innebär att det användes som preventivmedel och även för aborter. Vad händer då när unga män och kvinnor sätter i sig karameller och halstabletter med detta som tillsats? Kanske påverkar det vår fertilitet? Fruktansvärt att sådan här fakta är så svårtillgänglig.
Dessa fyra punkter kan vara värda att memorera. Jag tänker
försöka utgå från dem. Sen kommer man säkert att köpa varor även i
fortsättningen, som innehåller både det ena och det andra, av bekvämlighet
eller för att man helt enkelt tycker det är gott. Huvudsaken är att man har
kunskapen! Att man inte blir lurad, utan faktiskt gör ett medvetet val. Det
vill ju inte matproducenterna, men jag tänker då inte gå i deras fälla. Det
känns faktiskt riktigt bra att gå förbi det ”färska” brödet i affären, och veta
att brödet jag har hemma är både billigare och näringsrikare!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar