Så vad har jag tänkt göra för att ämnet mat i min familj
skall bli något trevligt och avslappnat? För att jag skall slippa en inre kamp
med mig själv, varje gång det är dags att ställa något på bordet?
Två steg är redan tagna. För det första: Jag har börjat röra
på mig kontinuerligt. Varje morgon nu på semestern, promenerar jag och min man
minst 3 km
innan frukost. Det kändes som en överkomlig början. Det har gett mig massor med
mer energi. Rätt start på dagen! Vissa dagar går jag på kvällen också, när det
blivit lite svalare. Så småningom skulle jag vilja börja springa, men för mitt
knäs skull, vill jag vänta tills jag i alla fall ramlat under
80-kilos-sträcket. Promenaderna gör att jag får mer energi hela dagen. Och
framförallt ger det mig bättre aptit och snabbare förbränning. Det påverkar min
matlust så att jag äter nyttigare, mer lagom mängd och minskar sötsuget. Aldrig
blir man väl så sötsugen som när man bara ligger och slöar, eller har ätit
massa dålig mat som gjort en riktigt däst! Motion gör mat roligare och bättre!
Dessutom ger det effekt på andra eftertraktade områden: jag kommer i byxor
igen, som legat och skräpat längst inne i garderoben länge, och på BMI-skalan
räknas jag numera inte längre som fet, utan bara tjock! Känns ju riktigt bra.
För det andra har jag läst boken ”Den hemlige kocken, -det
okända fusket med maten på din tallrik” av Mats-Erik Nilsson. Har ni inte redan
läst den, så GÖR DET NU! Du är inte densamma efteråt. Du kommer aldrig att
kunna vare sig handla mat, eller äta mat, utan att fråga dig, vad innehåller
detta? Ditt liv kommer att bli så mycket mer komplicerat. Men så mycket bättre!
Mat skall vara näringsrik, tillsatsfri och smakfull! Mycket av det vi handlar i
dagens butiker är allt annat än just detta. I boken finns så många exempel, och
jag återkommer säkert till det fler gånger på bloggen. Men den som tror att vi
har det bättre på matfronten nu än för 100 år sedan, tar grundligt fel. I
Färdigmat, konserver, djupfryst och dyl. kanske de flesta anar, eller
misstänker att det pågår fuffens och inte riktigt är högsta kvalitet precis.
Men vad sägs om att utbudet av färsk frukt har minskat och blivit betydligt
sämre?!
1903 utkom boken ”Handbok i varukännedom för alla” av Anders
Roswall. I denna bok räknas det upp 300 olika varianter av äpplen som fanns att
tillgå under säsong. Vi ställs i de flesta av dagens affärer inför valet av max
4 sorter. Jag citerar ur ”Den hemlige kocken”: ”Granny smith, Golden delicious,
Royal gala och Red delicious. Smaklösa och vattniga, utan minsta karaktär.
Vanligtvis kommer de från Nya Zeeland, Argentina eller Frankrike. Endast under
en kort period på hösten kan svenska äpplen leta sig in på hyllorna. Ändå
skulle säsongen för de äpplen som kan odlas häruppe kunna sträcka sig från
september till mars, som den gjorde i början av förra seklet.”
Den här boken kan kanske få en del att känna sig uppgivna.
Mig påverkar den i precis motsatt riktning. Visst blir jag less och arg för att
det är så mycket skit som vi luras att stoppa i oss. Jag har aldrig trott att
det är något nyttigt i en turkos sodapop från lösgodislagret. Men när det visar
sig, att i princip allt matbröd som finns att köpa är så fuskbakat för att det
skall gå fort, att de är fullproppade med inte bara konserveringsmedel för att
hålla längre, utan också diverse aromämnen och annan skit för att
överhuvudtaget smaka något, då kokar jag nästan över! Vi betalar dessutom dyra
pengar för luft och vatten. Ingredienser som jag har väldigt gott om, helt
gratis, här hemma på gården. När man dessutom får använda ord som: färskt,
färskpressad, äkta, naturligt osv. på sina produkter utan att varan
överensstämmer med något av ordens egentliga innebörd, då undrar man ju hur
matproducenternas högsta höns är funtade. Eller också är de just höns, och
därför inte alls funtade.
Jag blir supertaggad att baka mitt eget bröd, odla mina egna
grönsaker, föda upp mina egna djur osv. Jag vill ge mig själv och min familj,
mat som är just det den skall vara. Rena råvaror, som smakar gott och ger
energi och livslust! Det handlar inte bara om att vi blir lurade. Det handlar
också om vår hälsa. Tänk om samhällets ökande problem med folk som väger
antingen för mycket eller för litet, och som utvecklar den ena sjukdomen,
störningen och bokstavskombinationen efter den andra, till mångt och mycket
beror på alla dessa sjuka tillsatser som finns i den mat vi köper och äter? Är
det konstigt att man blir tjock om nästan allt man äter innehåller
förtjockningsmedel?! Och inte heller hjälper det då att svälja en flaska Yes
efteråt som ändå utlovar ”fantastisk upplösning av fett”. Det kan ju låta som
ett löjlig skämt, men när man läser vad vår mat kan innehålla för olika
tillsatser: Natriumdisulfit, Ortofenylfenol, Propylgallat, Karragenan m.m., då
tror man ju snarare att man läser innehållsförteckningen på tvättmedel eller
något annat riktigt starkt rengöringsmedel.
Jag vill förändra min syn på det jag stoppar i mig. Det
skall inte bara kännas enkelt och gott för stunden, utan också ge mig lust att
laga och äta det, och riktigt mycket energi till att leva i rörelse.
Fortsättning följer, med mål och strategier för hur jag blir mer medveten,
smart och ekonomisk, för att sen kunna äta gott med riktigt bra samvete!
Ett boktips: Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt
SvaraRadera